Stedelijke kavelruil moet binnenstad Assen helpen

Gepubliceerd op: 31-10-2018

Stedelijke kavelruil moet binnenstad Assen helpen. De binnenstad van Assen is geselecteerd voor een tweede ronde van een landelijke proef voor stedelijke kavelruil. Assen is een van de acht efficiënte locaties. Volgens het college van B en W is stedelijke kavelruil een van de speerpunten in aanpak van de binnenstad. Lees verder

bron: RTV Drenthe 5 oktober 2018

Het Stimuleringsprogramma Stedelijke Kavelruil is gevestigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Doel is om een ​​vrijwillige kavelruil een impuls te geven, binnen een met veel winkelleegstand weer compacter worden. 


Vrijwillig
Bij stedelijke kavelruil bepalen de eigenaars zelf, op vrijwillige basis, van ze grond en gebouwen gaan ruilen. Daarvoor maken ze samen een inrichtingsplan. Zo kunnen winkeliers uit winkelstraten met leegstand naar een levendig winkelgebied verhuizen. Achtergebleven groepen kunnen dan naar woning worden omgebouwd worden. Bedoeling is dat niet alleen grote vastgoedbedrijven, maar ook de kleinere ondernemers.

Ook de gemeente en binnenstadsvereniging Vaart in Assen willen het kernwinkelgebied kleiner maken en de retail concentreren in winkelstraten die aansluiten op het Koopmansplein. In de eerste pilot van 2016 tot dit jaar is een analyse gemaakt van de hele binnenstad om meer grip te krijgen op alle eigendomssituaties, loopstromen en gebiedsontwikkelingen van de afgelopen jaren. De informatie wordt nu gebruikt om het kernwinkelgebied te verbeteren, en slecht lopende winkelstraten te transformeren in woon-werkstraten.

Herontwikkeling rond Koopmansplein
Assen wil in de pilotronde de stedelijke kavelruil koppelen aan de vastgoedmarkt rond het Koopmansplein, aanpak voor de binnenstad en aanpak van de openbare ruimte. Ook wordt gekeken naar een transformatiefonds, waar overheid en vastgoedpartijen aan bijdragen.

Assen pakt de tweede pilot op samen met Vaart in Assen, vastgoedeigenaren en het Kadaster.

Geen geld, wel steun
Pas vanaf 2021 laat de nieuwe Omgevingswet van het rijk stedelijke kavelruil toe. Vooruitlopend wordt er staalgedraaid in verschillende steden. De steden sterven meedoen delen elkaars ervaringen. De selectie van de binnenstad van Assen is niet alleen in die er geld komt, maar wel ondersteuning.