De ontwerpers aan het woord ...

+PEIL is een Gronings architectenbureau dat hemelsbreeds op nog geen vijf kilometer van de Koraajuffer is gevestigd. Ontwerpers David de Boer en Jan Clots kennen het gebied dan ook goed en hebben speciaal voor deze plek een unieke woning bedacht die met geen andere te vergelijken is.

 

“Alle ontwerpen die wij maken beginnen bij de plek. En die plek is in het geval van Villa Epsilon erg mooi: de kavels worden ontsloten vanaf de Koraaljuffer, maar presenteren zich richting de Borchsingel. Aan deze kant ligt de prachtige waterpartij die de gehele Rietwijk omzoomd. Riet en water bepalen het beeld. Dit gegeven is inspirerend geweest voor de architectuur. Het natuurlijke lijnenspel van het riet wordt als het ware doorgezet in het basement van de woning, bestaande uit verticale houten stijlen, houten geveldelen en glaspartijen. Dit deel gaat zowel qua kleur als vormgeving op in haar omgeving. In contrast met de begane grond, worden de verdiepingen uitgevoerd in robuust metselwerk. Omdat het metselwerk nergens het maaiveld raakt lijkt het boven het riet te zweven. Dit maakt het ontwerp zowel zacht als krachtig tegelijkertijd.

 

Een belangrijk uitgangspunt dat wij onszelf hebben gesteld is dat we de villa’s wilden ontwerpen als waren het vrijstaande woningen. Daarom hebben we als basis gekozen voor een eenduidig volume, met de nokrichting haaks op de weg. Aan- en uitbouwen ontbreken. Deze strakke hoofdvorm geeft het gebouw een stoer, eigentijds karakter. Dat de totale rij villa’s meer overkomt als 6 vrijstaande dan 12 dubbele woningen, zorgt voor een rustig en royaal straatbeeld. Wie beter kijkt, ziet uiteraard wel dat het om dubbele woningen gaat. Een subtiele architectonische aanwijzing is de verticale lijn die in beide kopgevels is verwerkt. Deze bevindt zich ter plaatse van de woningscheidende wand en mondt aan beide zijden uit in een royale schoorsteen. De schoorsteen is overigens een wezenlijk onderdeel van het ontwerp. Beide woninghelften hebben hun eigen schoorsteen, de één aan de zijde van de Koraaljuffer, de ander aan de zijde van de Borchsingel. Hierdoor krijgen beide woningen evenveel nadruk, wat evenwicht in het ontwerp brengt.

 

 

Wat verder opvalt is dat de symmetrie, die normaal gesproken aanwezig is bij dubbele woningen, ontbreekt. Wij hebben een duidelijk asymmetrisch volume ontworpen, waarbij elke helft haar eigen karakter en unieke kenmerken heeft. De zuidelijke woning heeft een hogere goot, waarbij op de verdieping ruimte is voor 3 of 4 slaapkamers. Dit maakt deze woning tot de ideale gezinswoning. De noordelijke woning heeft minder ruimte op de verdieping, maar wel een bredere plattegrond. Hierdoor ontstaat ruimte voor een slaapkamer met badkamer op de begane grond, wat deze woning levensloopbestendig maakt. Toch zijn er ook veel overeenkomsten tussen beide woningtypes. Zo zijn de plattegronden zorgvuldig vormgegeven met aandacht voor korte looplijnen, efficiënt ruimtegebruik en functionaliteit. Beide woningen zijn uitzonderlijk ruim van opzet. Licht, lucht en ruimte zijn de woorden die te binnen zullen schieten als u de woning binnenkomt.

 

Al onze ontwerpen kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke en eerlijke, maar ook onderhoudsarme materialen. Dit geldt ook zeker voor Villa Epsilon. De houten onderbouw en de kozijnen zijn uitgevoerd in respectievelijk Western Red Cedar en Iroko, beide houtsoorten zijn zo duurzaam dat ze niet geschilderd hoeven te worden. Hierdoor blijft het natuurlijke karakter van het hout bewaard en behoeft het nauwelijks onderhoud. Een ander hoofdmateriaal is het metselwerk. Dit vinden wij een van de belangrijkste onderdelen van de woning. We hebben een prachtige gebakken steen uitgekozen die perfect matcht bij het hout. De steen heeft een grijze kleur, maar wie beter kijkt ziet veel kleurnuances. Dit zorgt voor een zeer levendig beeld, zonder dat het teveel contrast in zich heeft. Door de voegen vervolgens terug te leggen, komt de baksteen nóg beter tot zijn recht. De gekozen dakpan sluit mooi aan bij de overige materialen, wat ook geldt voor de raamdorpels en de plint die zijn uitgevoerd in naturel beton. Het zijn allemaal materialen die niet alleen natuurlijk en levendig zijn, maar ook door de jaren heen hun schoonheid behouden.”